Samboeravtale/ektepakt

En samboeravtale eller ektepakt er et klassisk eksempel på noe man ser behovet for først når det er for sent. Mange har erfart at et brudd blir mye vanskeligere enn nødvendig bare fordi man ikke har ordnet de økonomiske forholdene mens man ennå var vel forlikte. En økonomisk avtale vil også legge føringer på de økonomiske forholdene mens forholdet består, men er først og fremst et hjelpemiddel den dagen samlivet opphører. Noen ganger varer samlivet livet ut, men det må også da foretas et økonomisk oppgjør etter ekteparet/samboerparet – da med arvingene på den ene siden.

Dessverre ser vi ofte at mangel på samboeravtale/ektepakt skaper unødige konflikter, og påfører langt høyere advokatkostnader, enn hva det faktisk koster å opprette en avtale på et tidlig tidspunkt.

Ektepakt og samboeravtale regulerer det økonomiske forholdet mellom to parter i et samliv – både mens man ennå er sammen, og når samlivet opphører(ved brudd eller den enes død). Dette er dokumenter man kan endre etter behov, de er kun gyldige inntil man lager et nytt slik at dersom den økonomiske situasjonen endrer seg etter et langt samliv så har man også friheten til å endre avtalen under forutsetning av at begge parter ønsker det.

Husk at en samboeravtale/ektepakt kun regulerer det økonomiske forholdet ved avslutningen av samlivet – dersom man ønsker å sikre hverandre eller andre etter egen død bør det også opprettes et testament.

Advokatfirmaet Salomon Johansen har flere eksperter på området som kan bistå i prosessen med å opprette ektepakt eller samboeravtale som er riktig for nettopp dere og deres situasjon.